2013. január 13., vasárnap

„Rex Columbanus, íme, megérkeztem tehozzád!” – Fehér Tibor és a magyar történelmi képregény



Az 1907. január 13-án Budapesten született, s ugyanitt 1993. április 9-én elhunyt Fehér Tiborra ma már leginkább a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években megjelent, az ifjúságnak szóló történelmi regények szerzőjeként emlékezünk. Első könyve – egy verseskötet – 1930-ban jelent meg, Szegeden, a Prometheus kiadásában (Lélek a rács mögött). „Kezdő költő, akit őszinte és jól kifejezett érzései kiemelnek a fűzfapoéták tömegéből és fölmentenek a kedveskedve vállveregető kritika alól is. Élményanyaga még kevés van. Az élet neki csak csalódást és kiábrándulást jelent. Ebből a csalódásból fakadó melankólia és a szerelmi balszerencse központi élményei. Verseit azonban nem jelenlegi élmények ihletik meg, hanem emlékekből, a múltra való visszatekintésből származnak.” - írta róla a Napkelet kritikusa.


A költészet, mint oly sok irodalmárnál, Fehér Tibornál is csak az alkotói szárnypróbálgatás első lépcsőjének mutatkozott: még egy verseskötettel (Szeretni kell, 1936) ugyan megpróbálkozott, de aztán a prózában találta meg igazi műfaját. A magas irodalomig azonban nem jutott el: mint oly sok tehetséges kortársát, őt is elnyelte a ponyva, a szórakoztató regények iparszerű kiadása. A negyvenes évek elejétől nagy számban jelennek meg történetei. Írt szerelmes-édesbús ponyvát a Film, Színház, Irodalom regénymellékleteként (Külvárosi szerelem, 1941), detektívregényt (A végzetes találkozó, 1941), egzotikus elemekkel átszőtt kalandregényt (Tizenhatarcú bálványszobor, 1941), sőt, fantasztikus regényt is (Nyomozás a világűrben, 1941).


Legtöbb könyvét (terjedelmét tekintve inkább kisregényt) akkoriban a Magyar Népművelők Társasága adta ki Érdekes regények röptében a világ körül sorozatában.  Első magyar történelmi tárgyú kisregénye, A király vitéze 1941-ben jelent meg, majd sorra a többi: a Lidérckirály (1942), a Szent István Társulatnál a már „nagyregény” Zoárd vitéz (1942), Boszorkánykirály (1943), az Aranykakas (1943), a Nyugtalan vér (1943). Közel másfél évtizednyi kényszerű hallgatás után a történelmi regények korabeli szinte kizárólagos piacán, az ifjúsági könyvkiadásban kap újabb lehetőséget: az Aranykakas 1959-ben, majd Dózsa György életéről szóló Hold a Tisza fölött 1961-ben a Móránál jelenik meg.


A hatvanas évek derekától már a legnépszerűbb, legtöbbet foglalkoztatott ifjúsági szerzők közé tartozik. Megérdemelten. A Hajdúk kapitánya első kiadása 1965-ben Szecskó Tamás, az Aquincumi lovas 1968-ban, Bozóky Mária illusztrációival jelenik meg. 1971-ben pedig jön a Könyves király, két évvel később A félhold árnyékában, majd a Vasjogar… A Delfin Könyvek sorozatának állandó szerzője lesz: itt jön majd ki a hetvenes évek végétől az Aranyváros hercege, a Hajdúkaland, a Nyugtalan vér… Utolsó munkája, A Tűzvirág ébresztése rejtélyes módon eltűnt a magyar könyvkiadás útvesztőjében: 89-ben megjelenését ugyan bejelentette a Móra, de példánnyal belőle még az Országos Széchenyi Könyvtár sem rendelkezik… 


Sok százezer ifjú olvasót fogott meg műveivel – s persze felnőtteket is, különösen, mikor könyvei a képregényhez is utat találtak. Erre pedig viszonylag gyorsan sor került: Az aquincumi lovas képregény-változata 1972-ben jelent meg a Fülesben, 76-ban a Könyves király, 84-ben a Hajdúk kapitánya… A Könyves király születését annak idején ámulva kísértem figyelemmel Zórád munkaasztalán. Hihetetlen mennyiségű kortörténeti anyagot vett igénybe a történet megrajzolásához: a fehérvári királyi palota grafikai rekonstrukciójához számos vázlatot készített, míg minden részlet a helyére nem került.


A többi, nevezetes helyszínnél és az öltözékek, fegyverzet esetében is ugyanígy járt el: a bizánci császár, Komnenosz Alexiosz trónterme, a horvát királyok palotája, a fehérvári székesegyház és a királyi udvar ábrázolása pontos, korhű, igényesen kidolgozott. A magyar képregénynek olyan sajátossága volt ez, mely túl a puszta szórakoztatáson valódi értékhordozóvá tette ezeket az alkotásokat. Aztán pár évvel később láthattam, mikor Zórád kifesti az oldalakat: a Táltos kiadásában megjelentett Könyves király lett az első színes magyar képregény-album, mely 1983-ban került az olvasók elé.


Fehér regényei fordulatosak, meseszövése könnyed, tényismerete (bármely történelmi korszakról is ír)  bámulatos. A történetekből sosem hiányzik a szerelmi szál, de persze a jó érzékkel adagolt pátosz és irónia sem. Mint Rónaszegi és Hunyady József, ő is a storyba ágyazza a historyt: sokszor nem is a valós alakok sorsát beszéli el regényesen, hanem környezetükben helyezi el hőseit, s az ő sorsuk alakulását bemutatva idézi fel a történelem eseményeit. Generációk óta szórakoztat, s a történelem, a magyar múlt szeretetére nevel. Reméljük egyszer majd újra képregényen is...