2012. július 5., csütörtök

A képregény hősei: Sabra


„Igen, zsidó szuperhősök pedig léteznek” jelentette ki David Shear kanadai újságíró az egyik közösségi portálon megjelent cikkében, ahol – az alcím szerint – a képregény azon, zsidó erdetű hőseit vette számba, akiknek ereje „nem matematikai tudásukban rejlik”. Felsorolása persze nem teljes, s nyilván akadnak képregény-szakértők, akik egyik-másik állításával vitába szállnának. Magneto (polgári nevén Erik Magnus Lehnsherr) mellett Shear – illő hivatkozásokkal – a Dolgot (polgári nevén: Benjamin J. Grimm) és Batwomant (polgári nevén Kathy Kane) említi a szupersztárok közül – igaz, utóbbi esetében arra is rámutat, hogy az ötvenes években indult eredeti sorozatban az etnikai hovatartozás még nem játszott szerepet, s csak a figura 2006-os, a képregény-világba való visszahívásakor lett belőle zsidó – és leszbikus.


Shear több olyan, a képregény-univerzum rejtettebb zugaiban tanyázó szuperhősre is hivatkozik, akiket a magyar olvasók talán kevéssé ismernek. Ő - sokakkal együtt - elsőként Rambant, a DC Suicide Squad sorozatban feltűnt hősét  említi, aki igazából az Aviva Joby Weinberg névre hallgat. Vannak szerzők, akik de ide sorolják még a Colossal Boy-t, Captain Marvelt, Mindbloggert, a Golemet, Judithot, Díbbukot, Nuklont, Songbirdöt is – a leghíresebb, vallási-etnikai hovatartozását büszkén vállaló zsidó szuperhőst azonban a képregény világa Sabra, eredeti nevén Ruth Bat-Seraph személyében tisztelheti. 

Bosszúálló angyal és a világ védelmezője: Sabra, Adriana Melo vázlatán…

Avi Arad-ot, a hollywoodi képregény-filmek királyát, az Avengers-t is jegyző producert az új Pókember-bemutató kapcsán a minap a The Times of Israel riportere előbb Peter Parker esetleges zsidóságról kérdezte - a választ ekkor Arad ügyes mellébeszéléssel kerülte meg. Majd arról, nem vettek-e tervbe egy Sabráról szóló filmet – amire azonban már határozott „nem” volt a felelet. A csinos izraeli szuperügynök, mondja Avi Arad, még nem érett meg a nemzetközi piacokra, vannak országok, ahol egy Sabra névre hallgató szereplő egyelőre szalonképtelen lehet. Vagy legalábbis egy palesztin szuperhős(nőt) is kellene mellé állítani…
 
… egy nő, aki soha nem adja fel

Pedig Sabrában (aki először 1980-ban, a Hihetetlen Hulk 250. számában jelentéktelen háttér-szereplőként lépett színre, majd a 256. számban immár akció közben is bemutatkozott) minden, a szuperhősökre jellemző tulajdonság megvan: emberfeletti erő (50 tonnát emel), gyorsaság (60 mérföldes óránkénti sebességgel fut), hihetetlen reflexek, kitartás és természetesen hősies önfeláldozás. Okos kütyük segítségével képes a levegőbe emelkedni és óránként 300 mérföldes sebességgel száguldani, karkötőiből pedig bénító sugarat tud kilőni ellenfeleire. Sabra szuperhős, mindenek előtt azonban izraeli szuperhős, aki méltán érdemelte ki a Defender of Israel, Izrael védelmezője megtisztelő címet.

Egy szuperhős születése: az egyszerű rendőrlány, Ruth Bat-Seraph valójában mutáns-képességekkel rendelkezik…

Mikor 1980 februárjában Bill Mantlo és Sal Buscema (a színezés Bob Sharen lelkiismeretét terhelte) először léptették őt fel őt Hulk szereplő-társaként, Sabra jövője még nem volt előre megírva. A Tel Aviv-i kikötőbe hajó érkezik, békésen szundikáló potyautassal, aki, mikor álmát megzavarják, rövidesen a Hihetetlen Hulkká változik, s feje tetejére állítja a békés délutánt. Az események szemtanúja egy húszas évei végén járó rendőrnő: Ruth Bat-Seraph.  Előbb előírásszerűen jelenti a rendkívüli eseményt, majd az erősítést meg sem várva harcba is száll ellene. Ő már tudja, amit az olvasó még nem: ő valójában Sabra, a védelmező, akinek esélye van a győzelemre. S bele is fog az átváltozásba… Az első találkozás azonban nem túl sikeres: lezuhanva Ruth eszméletét veszti.

… és ha úgy alakul, habozás nélkül használja is azokat…

Amikor rövid idővel később magához tér, immár Izrael állam hivatalos szuperhőseként, a Védelmezőként világoskék pántokkal megerősített, fehér, testhez simuló ruhában, s kék, nyaka alatt Dávid-csillaggal összefogott köpenyben reppen fel az égbe, hogy megküzdjön a behatolóval. Ez a harc később aztán nem várt fordulatot vesz: egy váratlan terrortámadás, s egy palesztin kisfiú tragikus halála az ellenfeleket végül közel hozza egymáshoz…

… ilyenkor aztán jogos haragjában néha dühöngő fúriává alakul

Sabra első megjelenésekor még afrofrizurát visel, melyet fehér, ugyancsak Dávid-csillaggal ékes hajpánt fogott össze. A következő években aztán, mikor a Marvel különböző sorozataiban kap hol kisebb, hol jelentősebb szerepet, megjelenése sokat változik, és kialakul legendája is. Megtudjuk, hogy mutáns képességű harcosként a Moszad egy kísérleti kibbucában nevelkedett, hogy egyetlen fiát, Jacob-ot terrortámadásban veszítette el.

A terroristák kérlelhetetlen ellenfele

Miután a Nagymester beválasztotta a versenyzők közé, négy folytatásban is megjelenik a Szuperhős Bajnokok Versenyén (1982), ahol egyebek mellett megküzd Britannia Kapitánnyal és She-Hulkkal is. 1983-ban (immár jóval rövidebb hajat visel) ismét Hulkkal sikerül összetűznie, majd az X-men csapattal száll harcba az Operation: Zero Tolerance kalandjában, s kilencvenes években a Marvel-Univerzum más „realitásaiban” is feltűnik. Legtöbbször mint igazságosztó, akit azonban – ahogy izraeli képregény-kutatók rámutattak – szokás úgy beállítani, mint aki sokszor tévesen vagy elhamarkodottan hoz ítéletet.

A zsidó Superman, Uri-On

Izrael büszke szuperhősére – sokan sajnálják azonban, hogy ezt a hőst nem a hazai, hanem az amerikai képregény hívta életre. Sok olyan képregény készült persze, mely Izrael ó- és újkori történelmének emlékezetes pillanatait, a modern zsidó állam kialakulását, harcait beszélte el. A zsidó Superman azonban csak 1978-ban született meg: alkotója, az akkor 15 éves Uri Fink Sabramannak nevezete el. A vállalkozás mindössze néhány füzetet ért meg.  Közel egy évtizeddel később Michael Netzer, Jonathan Deutsch és Yossi Halper alkották meg Uri-Ont (Uri Oan), egy szintén Superman-szerű figurát. Később is voltak próbálkozások, ám igazi átütő sikert egyik sem ért el.

Izrael Kapitány

2011-ben aztán az amerikai (comics-stílusban dolgozó) illusztrátor és reklámgrafikus, Arlen Schumer egy igen szépen, igényesen megrajzolt, új történettel állt elő. Izrael Kapitány kalandjainak idáig két folytatása jelent meg, s vált az alkotók jóvoltából az Interneten keresztül szabadon elérhetővé. A Kapitány ezüst-kék páncélban, Dávid-csillag alakú pajzsával, menórával ékes aranypálcával nem akcióhős – jóval több annál. A két karcsú füzet (az első 8, a második 12 oldalas) a zsidóság több ezer éves történelmének nagy állomásait, a fennmaradásért vívott hősi harcait idézi fel – egészen napjainkig. Mint a The Jerusalem Post cikkírója az első füzet megjelenésekor rámutatott, az alkotók célja a „kóser szuperhős” megteremtésével nem a szórakoztatás volt: az oktatásban, iskolai nevelésben is használható segédletet szerettek volna közre adni. A Kapitány ezért aztán nem képzeletbeli ellenségekkel veszi fel a harcot, hanem nagyon is valós veszélyekkel: a faji gyűlöletkeltéssel, az Izraelről szóló hazugságokkal, a zsidó állam létét fenyegető politikai erőkkel…

A béke harcos angyala: Sabra

Sabra superheroine-karaktere viszont minden újabb és újabb Marveles megjelenésével csak erősödött. A The New Warriors 1995-ben megjelent, Shalom, Shalom! (Isten veled, béke veled!) című epizódjában még tikos ügynökként, személyi biztosítóként kíséri egy new york-i béketárgyalásra Yitzhak Rabin izraeli miniszterelnököt. 

A nyitó jelenetben Sabra még abban reménykedett, nem lesz szükség szolgálataira. Tévedett...

Az epizód ceruzarajzait Patrick Zirher készítette, a kihúzás Patterson és Pepoy munkája, akik egy új, kőkemény, rövid, tépett frizurát viselő Sabra-karekterrel lepték meg az olvasót. Mikor egy ellenséges kormány megbízásából gonosz szuperhősök csapata támad Rabin miniszterelnökre, Sabra is előhívja szuperképességeit – és New York-ban elszabadul a pokol…

Sabra a számítógép előtt: a mutáns képességekkel rendelkező lány tudja, ki mellé kell állnia

1997-ben a Marvel különböző sorozatainak (X-Men, Uncanny X-Men, Wolverine, Cable, X-Force) cselekménye Zero Tolerancia Hadművelet címen önálló ciklussá formálódott. Sabra az X-Men szeptemberben megjelent 67. számában (Napok vége) lépett színre – méghozzá történetet nyitó főszereplőként. Carlos Pacheco (ceruza) és Sart Thirbert (kihúzás) Sabrája szikár, rövid hajú, szép fiatal nő, a hadsereg sivatagi, könnyített egyenruháját hordja. Sabra ekkor válik a világszerte üldözött mutánsok fontos szövetségesévé, s juttat el hozzájuk kormányzati számítógépekről letöltött, fontos adatokat. Mikor rajtakapják, gyorsan kiderül, hogy leleplezői valójában nem kormánya ügynökei, hanem az „őrzők” voltak… Sabra, fedi fel a Scott Lobdell által írt történet, kisfia, Jacob elvesztése után életét a pusztítás erői elleni küzdelemre tette fel, s arra, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg ilyen tragédia. Most, hogy a gonosz újra elszabadul, legrosszabb félelmei váltak valóra – ám kész tenni azért, hogy ez ne maradjon így.

Az új X-csapat biztos háttérembere...

Később mutáns-erőit az M-nap után is megtartva a Védelmezők egyike lesz, már nem terroristákkal, hanem a Marvel-Univerzum fekete öves főgonoszaival száll harcba. A New X-Men 2002 novemberében megjelent 132 részéhez (Környező mágneses mezők) Phil Jimenez készítette a ceruzarajzokat, Andy Lanning a kihúzást, s az immár az új, digitális kifestési formavilág követelményeihez igazodva Chris Chukry a színezést. A történetben inkább csak mellékszereplőként, az X-csapat támogatójaként a háttérben jelenik meg. Ami ábrázolásában új, a fejére húzott csuklya, mely arca egy részét eltakarja, s a derekán kerek csattal összefogott selyemöv: a színvilágot továbbra is a kék és fehér árnyalatai határozzák meg.

... Union Jack partnere ...

2006-2007-ben hol súlytalan epizód-szerepben, hol komolyabb feladatokat is kapva több történetben feltűnik. A Union Jack 2006 novemberében megjelent 2. folytatásában Mike Perkins, Andrew Hennessy és a nagyon látványos színezést készítő Laura Villari ismét egy új Sabrát állít elénk: sötétkék, testhez simuló kezeslábasának csak előrésze fehér. Sabra haja hosszú, leomló: a figura bár erőt sugall, valahogy lágyabb, kevésbé veszélyes. Az X-Men Polgárháború-sorozatának első epizódjában (2006 szeptember) egy korábbi, rövid hajú alakja villan fel egy kép erejéig, az Avengers 2007-es a Kezdeményezésében pedig ő is tagja lesz a szuperhősökből verbuvált rendfenntartó erőnek.

... de igazából minden, a gonosz ellen harcoló erő számíthat aktív közreműködésére

Hasonló háttérszerepet kapott még a House of M - a Gonosz mesterei 2010 januárjában megjelent 4. folytatásában, ahol Manuel Garcia, Scott Hanna és Chris Sotomayor megint új külsőt álmodott neki. Ez a Sabra ismét rövid hajú, vállapokkal díszített kék, a napóleoni háborúk korát idéző, fehér mellényes katonai kabátot hord, s a többi jófiúval/leánnyal együtt aranyszínű, bordázott csizmát visel. Az alkotók valahogy kifelejtették a képekről Sabra legfontosabb jelképét, a Dávid-csillagot…

Garden party Jeruzsálem óvárosában…

Adriana Melo szépen megrajzolt oldalai webképregény formájában jelentek meg

Sabra rajongói hosszú éveken keresztül vártak arra, hogy kedvencük végre főszereplővé lépjen elő, önálló sorozatot kapjon. 2009-ben a Marvel teljesítette a kérést: a Digital Exclusive sorozatban egy kilenc lapból álló epizódnak ő volt a sztárja. A mai Jeruzsálemben játszódó történetben Sabra egy békés garden partyn barátok között felidézi a múlt nagy tetteit, majd beszélgetni kezd egy fiatal lánnyal, akinek édesapja – csakúgy, mint az övé – katonai repülőként halt hősi halált.

Lányok a város felett
A színezés Nei Ruffino érdeme

A lányt felvették a Légierő akadémiájára – ő azonban még nem tud dönteni, elfogadja-e. Aztán Sabra felkapja, s vele együtt a levegőbe emelkedik… A történet meglehet, egyszerű, a digitális technikával készült mini képregény azonban szépen megrajzolt alkotás. Adriana Melo rajzait Nei Ruffino festette ki. Lágy vonások, érzéki ajkak, igéző domborulatok és gyönyörű kék szem jellemzik ezt az új Sabrát, akit a The Jerusalem Post cikkírójaIzrael Amerika Kapitányának” nevezett.

„Nem tudom, okos dolog lesz-e, ha ezt az állást elfogadom….” De elfogadja. Ő olyan.

Folytatása azonban nem lett az önálló sorozatnak: legutóbb a Csodálatos Pókember A Föld végei című, 2012. július 1-én megjelent epizódjában ismét egy jókból álló csapat tagjaként találkozhattunk vele. A Földet fenyegető pusztulással a brit szuperhős, Union Jack, Ausztrália oltalmazója, Kangooroo, a japán szupercsapat, a Big Hero 6 és az orosz Titánember társaságában száll szembe. Természetesen ismét új külsővel: Tony Silas ceruzarajzai, Victor Olazaba kihúzása és Will Quintana színei egy meglehetősen szögletes figurát keltettek életre. A történet folytatódik, s már az első folytatásból is látszik, hogy Sabrára a jövőben is komoly feladatok várnak. Három évtized alatt alakja szerves része lett a Marvel-mitológiának, bár alakja, ábrázolása az idők során sokszor változott. Mike Horwitz,a Marvel szerkesztője azonban arra is rámutat, ami nem: Sabra olyan szuperhős volt és maradt, aki hazája zászlóját magára véve az egész világot oltalmazza. Ránk fér.