2012. július 24., kedd

Így készül A jedi visszatér


2012 talán legjobban várt hazai képregénye A jedi visszatér, a Csillagok háborúja magyar képregény-trilógiájának befejező része. A magyar Star Wars- és képregény-rajongók 2008 óta reménykedtek a folytatás elkészültében, s a terv a Star Wars rajongói klub fáradhatatlan erőfeszítéseinek hála, az idén el is jutott  a megvalósítás szakaszába. A munka, mint arról a kepregeny.net a Magyar Star Wars Klub  nyomán hírt adott, júniusban elkezdődött  - és remekül halad.

Így készül a ceruzarajz…
… és így a film egyik legismertebb jelentének végső, kihúzott változata

A Mester a forró, július eleji napokban is szorgalmasan dolgozott a történeten. A képregény forgatókönyvét - a film irodalmi forgatókönyve alapján - Fazekas készítette el. Miután a történet a két korábbi rész szerves folytatásaként jelenik majd meg, törekszik arra, hogy igazodjon a nyolcvanas évek elején megjelent epizódok Cs. Horváth-féle felfogásához. Attila több munkafázisban készít el egy-egy ceruzás oldalt, s egy következőben annak kihúzott változatát. Munkamódszerének megfelelően először elkészíti az oldalvázlatokat, majd előbb a vázlatos, egy következő szakaszban pedig a részletes ceruzarajzos kidolgozásnak fog neki.

A vázlatos oldalterv és a kidolgozott, kész rajz a munkaasztalon

A munkához nagy számú, a film egyes jeleneteit ábrázoló fényképfelvételt használ, de egy-egy bonyolultabb képhez megnézi magának a mozinak megfelelő képsorait is. Az elvárások nagyok, s ennek a művész is tudatában van. A munka nem egyszerű, s túl gyorsan sem lehet haladni vele – ám eredményeképpen szép és izgalmas lapokkal lesz a magyar képregény-történet gazdagabb. Októberben erről a rajongok személyesen is meggyőződhetnek majd…

A Mester munkában. Az asztalon a naptár figyelmeztet a határidő közelségére...