2012. május 30., szerda

Háborúk, csillagok...


A csillagok háborúja 1977-es bemutatója után a tudományos-fantasztikus műfaj sohasem lett már a régi. Lucas innen-onnan összeszedegetett története (melynek egyik ihlető forrása a rendező szerint is a képregényt volt) egyszer s mindenkorra megváltoztatta filmek a látványvilágát. Fő érdeme azonban talán mégis inkább az volt, hogy egy másik időből, egy másik galaxisból visszahozta, és ismét trónusára helyezte a Mesét.

Az első Star Wars-füzet borítója: a plasztikus jellemábrázolás különösen Leia hercegnő esetében domborodik ki.

A Marvel azonnal felfedezte a filmben rejlő lehetőséget,  s már 1977 júliusában piacra dobta a Star Wars képregények első füzetét. Sem a Marvelnek, sem az akkor 27 éves rajzolónak, a feladathoz láthatóan felnőni nem tudó Howard Chaykinnak nem vált szakmailag dicsőségére a sorozat (tíz füzet után ő fel is adta) – viszont a kiadónak és Lucas alakuló brand-birodalmának rengeteg pénzt hozott. Gyorsan kiderült, hogy a Star Wars logóval lényegében mindent el lehet adni - méghozzá a minőségre való tekintet nélkül gyorsan és sokat. A mozifilm alap-történetét a Marvel hat füzetben dolgozta fel, aztán Stan Lee elvi irányítása mellett Roy Thomas szövegíró már szabadon fonta tovább a történetet. 

A Marvel Super Special-féle kiadás igényes borítója

1986-ig, az „alap” sorozat befejezéséig változtak az írók, grafikusok - a rajzok jobbak, vagy legalább mások lettek. Az első, igazán színvonalas alkotások A birodalom visszavág 1980-ban napvilágot látott részeihez készültek, melyek a füzetes sorozat 39-44. részeiként jelentek meg: Al Williamson és Carlos Garzon munkáját dicsérték.

Egy szépen megrajzolt oldal a Jedi-ből

Ezek a részek aztán a filmekből készült adaptációkra szakosodott Marvel Super Special 16. kötetében egybe fűzve, s később paperback könyv formájában újravágva is eljutottak az olvasóhoz. A jedi visszatérnek az alapsorozatban nem volt füzetes változata, ez – ugyancsak nagyon jó rajzokkal – a Marvel Super Special  27. köteteként jelent meg.

Egy oldal elkészítésének három fázisa - az Alderaan-tényező

A minőségi munkát végző rajzolók a film egyes jeleneteiből „kivett”, igen nagyszámú fénykép alapján dolgoztak – a képregény alakjait filmbeli megtestesítőik arcával, a film látványvilágát pedig nagy pontossággal adták vissza. A füzetes sorozatban ugyancsak voltak szépen megrajzolt részek: Az Alderaan-tényező című 86. részben például Bob McLoad rajzai Tom Palmer kihúzásával és Glynis Wein visszafogott színezésével találkozva értek el igen kellemes összhatást.

Manga Star Wars (Tokyopop)

Később aztán a saga a képregény-világban is folytatódott. Elkészültek az új filmek eredeti, s a régi filmek újrarajzolt képregény-kiadásai, szép számmal indultak egy-egy különös miliőben játszódó melléksorozatok, jöttek a fényképregények, de még a történetek manga-változata is piacra került. A Star Wars képregény-univerzumához azért Magyarország is hozzá adta a maga csillagát: az Ifjúsági Lapkiadó 1982-ben megjelent füzetei ma a világ leghíresebb, s az on-line piactereken nagyon is keresett és jó áron gazdára találó képregény-kalózkiadásának számítanak.

Leia hercegnő vallatása és az Alderaan pusztulása - ahogy a Marvel rajzolói és Fazekas látták

Fazekas Attila rajzairól más helyen már szóltam – népszerűsége az ínyenc külföldi gyűjtők körében (is) töretlen. A 82-es füzetekért – állapottól függően – ma 25-50 dollár körüli összeget kérnek – az utánpótlás egyelőre biztosítottnak látszik, hisz annak idején sok százezer példányban jelentek meg.

A Sólyom menekülése az aszteroida-övezetben - ahogy a Marvel rajzolói és Fazekas látták

A népszerűség titka nyilván nem csak a magyar történet kalóz-voltában (a tiltott gyümölcs mindig édesebb!) keresendő: ami a külföldi gyűjtőket igencsak meg tudja lepni, az a rajzok minősége. Fazekas rajzai ugyanis vagy lényegesen jobbak voltak, mint az első Marvel-történetek – vagy legalább annyira jók. Az erő ebben az esetben a magyar képregénnyel volt. És maradt belőle még a folytatásra is...

A kísértésnek persze annak idején én sem tudtam ellenállni: egy 1986-os ceruzarajzomon így ábrázoltam a történet három főszereplőjét.