2015. november 15., vasárnap

Kémnő a Néphadseregben - a történet, amit csak itt mesélek el
Az, hogy egyes korai történeteimet nem szeretném beszerkeszteni egy „Best of...” koncepció jegyében összeállított emlékalbumba (lám, miket megtehet az ember, ha szellemi hagyatékának gondozását nem az utókorra bízza!), nem azt jelenti, hogy semmi közösséget nem kívánok vállalni velük, hogy megtagadnám őket. Olyan ez, mint a később bajnoki címet nyert boxolóknál az első, vesztes meccsek képei: megőrizzük, néha talán meg is nézegetjük őket (... hogy az a benga néger mekkora pofonokat tudott adni!), de az öltöző falára nem tixózzuk ki. Kiss Feri betette volna a kötetbe a Mata Harit, a Néphadseregben megjelent egyetlen képregényemet, én meg nem - itt azonban, szűk családi körben, felidézem keletkezése történetét, s közzéteszem a rajzokat is.


A püspökladányi képregényes találkozóra közvetlenül a még fennmaradt hét hónapos katonai szolgálati időm letöltése előtt került sor: ahogy hazaértem, 1985 augusztusának végén már csomagoltam is, s indultam is Kaposvárra, onnan pedig tovább Kalocsára. Akkor már bő másfél éve dolgoztam a Magyar Néphadsereg havi magazinja, az Igaz Szó számára, melynek főszerkesztője, Barkovits István kellő időben lépéseket tett annak érdekében, hogy a kikerülhetetlen előfelvételis második menetre a magazin szerkesztőségében kerüljön sor. Az újságírókat (csakúgy, mint a kőfaragókat, balettáncosokat s a szimbola egyéb virtuózait) a sereg mindig tudta valamire használni: generációk úszták meg úgy a katonai szolgálatot, hogy helyette színpadodon vagy szerkesztőségben illegették magukat. Nekem sem volt ellenemre, hogy ne bokrokon való átugorgatással, de hasznosan töltsem el ezt a bő félévnyi időt.


A Magyar Néphadseregben mindennek megvolt a maga „szolgálati útja”. Ennek egészen pontosan az, hogy nem közvetlenül a szerkesztőségben kellett jelentkeznem, hanem először a kalocsai forradalmi ezredhez osztottak be, ahol a tartalékos politikai tiszteket (és katona-újságírókat) képezték. Egy hónap után innen, vezényléssel kerültem aztán Budapestre, a Kerepesi útra, ahol a kultúrmunkások (lapok és művészegyüttesek) egy vidám, családias laktanya-féleségben elhelyezésre kerültek. Ma a HM Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság működik (ha még működik) itt. A hajdanvolt magyar katonasajtónak itt állítottam emléket - mára (a körkörös védelmet szervező meg a lekupakolt távcsövön át hadgyakorlatot szemlélő miniszterek hathatós tevékenységének köszönhetően) ennek ez egykori gazdagságnak, kulturális sokszínűségnek nyoma sem maradt. Mert lapja - akkor - volt a seregnek bőségesen. Ezeket a Zrínyi Katonai Kiadó fogta össze, mely könyvkiadóként is igen jelentős tevékenységet fejtett ki. Az „én időmben” az udvar hátulján voltak a Zrínyi kiadó szerkesztőségei, az Igaz Szó „termei” egy szinten, de külön szárnyban kerültek elhelyezésre a Néphadsereg c. katonai hetilap helyiségeivel.


Nagyalakú, kísérő színnel nyomott, egyébként (csakúgy, mint az Igaz Szó) újságárusi forgalomban is kapható lap volt a Néphadsereg, jelentős hagyományokkal. Jól szerkesztett, a katonai élet aktualitásairól folyamatosan beszámoló újság volt ez, mely nem szűkölködött rajzolókban, karikaturistákban - nem közölt viszont képregényt.Ebben a tényben én nem korlátot, hanem lehetőséget láttam, s szinte oda kerülésemtől kezdve azonnal zaklatni kezdtem Barkovitsot: segítsen rábeszélni a Néphadsereg akkori főszerkesztőjét, (ha emlékeim nem csalnak) Hegedűs Ferenc ezredest, hogy az ő lapja is hozzon le képregényeket - persze tőlem. Nem volt egyszerű, de a kitartás végül elnyerte jutalmát: Hegedűs belement, igaz, csak egyszeri megjelenésbe: a hagyományosan összevontan megjelenő decemberi utolsó, 51-52-es számba készíthettem egy történetet. Témául Mata Harit választottam, a történetet pedig magam eszkábáltam össze.


Az egyszerűség végett elmentem a Molnár utcába, az Állami Gorkij Könyvtárba, melynek nagyszerű idegen nyelvi gyűjteménye korábban is már sokszor kisegített, angol, német, francia könyvekből összeszedtem, ami a hollandus kémnőről elérhető volt és írtam egy 8H keménységű fokra zanzásított forgatókönyvet. Aztán nekiálltam megrajzolni. Így utólag könnyű belátni: nem sikerült valami fényesen. Túl görcsösen ragaszkodtam ahhoz, hogy minél több „eredeti” fényképet belerajzoljak a történetbe, a műszaki kihúzó-toll, amit akkor kezdtem használni, nem úgy reagált a papírra, ahogy kellett volna (merevek, szálkásak lettek a vonalak), gyengécskék a kompozíciók... A ceruzarajzok annyira talán nem is lettek volna rosszak, de a kihúzásnak sikerült az összképet alaposan lerontania. Mindazonáltal - ha már a gyereknek megígérte - Hegedűs ezredes lehozta a történetet: az 50. számban megjelent egy előzetes, majd az év végi utolsóban a teljes, 4 oldalas (a lapban egy teljes kolumnát kapott) sztori. Nem akartam, hogy olyan legyen, mint Zórád Mata Hariról szóló története (Egy lány a fény szigetéről) - nos, ha mást nem is, de ezt sikerült maradéktalanul elérnem - nem lett olyan. Nagyon nem lett olyan...


A Néphadseregben több képregény megszűnésig (a rendszerváltás elvitte, s részben a régi gárdával, elhozta a Magyar Honvédet) nem jelent meg. Az eredeti rajzokat nem kaptam vissza, s anno fénymásolatot sem készíttettem róluk - csak a Néphadseregben megjelent nyomatból őrzök magam is egy példányt, a régi dolgaimat összegyűjtő „összes műveim” egyik kötetében. Ezt a képregényt - nyomtatásban - Kiss Ferinek sem sikerült megszereznie, s bár tudta, hogy létezik, a valóságban csak akkor látta meg, mikor 2012 körül átküldtem neki a szkennelt képeket. Hogy mi tetszett neki ezeken a rajzokon, máig sem értem (képregényben néha fura a gusztusa), azt viszont igen, hogy viszonyítási alapként (ilyen volt - ilyen lett) miért szerette volna beszerkeszteni a harminc éves emlékalbum történetei közé. Ha ott nem is, de itt közreadom a régi történetet - a sztorit elmondtam, az ítéletet meg hozza meg róla maga a Nyájas Olvasó.