2012. március 14., szerda

1848 és a magyar történelmi képregény


A szép hagyományokkal rendelkező magyar történelmi képregény sajátos módon alig-alig büszkélkedhet a 48-as forradalom és szabadságharc korába vezető történetekkel. A török korban vagy a Rákóczi-szabadságharc idején játszódik a legtöbb és egyben legemlékezetesebb opus. Zórád halhatatlant alkotott A Tenkes kapitányával, Korcsmáros az Egri csillagokkal. Sarlós Endre is sok szép történetet jegyzett. A hagyományt ma már csak Fazekas Attila folytatja, akinek – s persze az általa minden vihar dacára életben tartott Botond magazinnak - hála a honfoglalás korából és a magyar történelem korai szakaszai s a kései középkor, kora újkor világa egyaránt megelevenedett.

A történet a Pilvax kávéház előtt, 1848. szeptemberében veszi kezdetét
Kiss Feri a magyar történelmi képregényről írott, míves munkája sorra veszi a szerzőket és alkotásaikat, de bizony 48-as történetekről – kevés kivétellel – ő sem tud számot adni. S csakugyan: Korcsmáros A kőszívű ember fiaiból készült adaptációján, s Fazekas Attila egy, a március 15-i események krónikáját bemutató munkáján kívül inkább csak Podmaniczki Ferenc és Esztergomi László nevéhez köthetők – általam is ismert -  „48-as képregények” – még Zórád életművét is „nagyítóval kell átkutatni”, hogy ebből a korból származót találjunk.

Jellasics Kilitiben ütötte fel hadi szállását: ide érkezik Noszlopy, hogy az ellenség tervét kikémlelje
Cs. Horváth Tibor saját története alapján Zórád a hatvanas évek elején a Pajtás számára megrajzolta a „legbátrabb ember”, az első magyar kommandós, Noszlopy Gáspár kalandjait. Noszlopy eredetileg jogászember volt, ügyvéd, aki azonban 48-ban a somogyi népfelkelők parancsnokaként vakmerő haditetteket hajtott végre. A történet katonai pályafutása diadalmas szakaszát mutatja be csapatai a 49. május 1-i kaposvári bevonulásáig. A világosi fegyverletétel után ő gerilla csapatával tovább folytatta a harcot – a császáriak végül 1852-ben fogták el, s a következő évben kivégezték. Emlékét azonban sokáig őrizték az 1849 és a kiegyezés utáni Magyarországon. Somogyban ma is nagy tisztelet övezi nevét, melyet Kaposvár egyik leghíresebb középiskolája is visel.

Kossuthnál, Debrecenben: Noszlopy átveszi a Dunántúl kormánybiztosává való kinevezését
A történet a Pajtásban való első megjelenése óta nem látott újra napvilágot, pedig érdemes a figyelemre: Zórádtól megszokott pontossággal mutatja be dicsőséges napok helyszíneit, főszereplőit,  s Noszlopy szűkebb pátriája, Somogy tájait-vidékeit. A történet izgalmas és látványos, Noszlopy életének valós eseményein alapul – csak itt-ott „színezte ki” az írói fantázia. A 12 oldalból álló képregény némely lapjai elvesztek az évek során. Ami megmaradt, Zórád a hetvenes évek derekán az én őrizetemre bízta. Méltóbb napot nem találhatnék arra, hogy a hősök emlékét, történelmünk e fényes napjait megidézve egy részletét most a nyilvánosság elé tárjam...

 A történet záró oldalának egy részlete: ahogy az újságban megjelent…

… és az eredeti Zórád-rajz képe