2013. október 6., vasárnap

Időjáró szuperhősök a magyar múltban és jövőben: akcióban a Mohács kommandóBán Mórnak sikerült az, ami a magyar szórakoztató irodalomban csak keveseknek: Hunyadi-regényciklusával egy hazai, történelmi témát úgy népszerűségben, mint üzleti sikerben a nagy és sokat reklámozott, sokszor népszerű televíziós sorozatokhoz kötődő, nemzetközi irodalmi „márkákkal” versenyképessé tenni. Igaz, Bán azt tudja, amit tényleg kevesek: jól, lendületesen, képzelet-gazdagon, ugyanakkor tényszerűen történetet szőni, párbeszédeket bonyolítani, a nyelv színgazdagságát a sztori szolgálatába állítani. Sikerének egyik legfontosabb titka mégis talán az, hogy egykor a történelmi témák felé a tudományos-fantasztikus irodalom irányából közelített: már a pályakezdő szerző rövidebb elbeszéléseiben, később Dark Space és Gothic Space regényeiben is sajátos hangulatban olvadt össze múlt és jövő. 

A nyitó jelenet hatalmas történelmi tabló: a mohácsi csatatéren farkasszemet néz egymással a török és a magyar sereg, s kezdetét veszi a gyilkos támadás. Ahogy a történet a forgatókönyvben indul...
... s ahogy aztán a képregényen.
Bár nagyra tartja magyar történelmi regény huszadik századi nagy alakjait, sikerült önálló, epikus elbeszélő stílust teremtenie. Ugyanúgy mestere a nagy történelmi tablók megrajzolásának, mint a jellem- és hangulatábrázolásnak. Pontosan tudja, hogyan kell szerkezetileg felépíteni egy történetet, s azt is, hogyan lehet az olvasó érdeklődését fenntartani. Amit csinál, nagyon sokszor verbális mozi, s ha film még nem is készült munkáiból, Fazekas Attila közreműködésével számos képregény azonban már igen. A Hunyadi inkább kivétel: legtöbbször eleve képregényes megjelenésre írt forgatókönyveket, tudományos-fantasztikus történeteket. Fazekas jó partner ezek megvalósításában: a filmszerű cselekmény nála filmszerű ábrázolásmóddal találkozik. 

A történet hősnője, Köves Réka kemény, céltudatos nő, akitől az élet sok mindent elvett...
 ... aztán esélyt kap, hogy vissza szerezze azt, ami számára a legfontosabb
Így van ez a most, az őszi börzére önálló füzetben megjelent A Mohács kommandó esetében is. Nekem az egyik kedvencem ez a sok szálon futó, többféle narratívát alkalmazó, nagyon sok karaktert mozgató sztori. Ami ugyan egyik szálon a mohácsi csatatéren kezdődik, a másikon azonban 2014. októberében, itt, Budapesten – sok-sok kaland után aztán majd a kettő összeér. Magáról a történetről nehéz a nélkül szólni, hogy ne essünk a spoilerezés bűnébe – inkább magukról a szereplőkről s a történet hátteréről ejtenék szót. 

Hol a középkori Buda utcáin... 
... hol a távoli jövőben Európa fővárosává lett Budapesten bonyolódik a történet: Fazekas mindkettőt a tőle megszokott mesteri ábrázolással állítja elénk
Köves Réka, a történet főszereplője alakján Fazekas sokat dolgozott. A történész, katonafeleség és történelem-professzor fiatal nő erőteljes, kicsit cinikus személyiség, aki nem tesz le arról, hogy az afganisztáni harcokban eltűnt kedvesét viszont lássa. Mikor egy napon két rendőr egy autóba tuszkolja őt (az egyik alakját Balog Zoltán barátunkról mintázta Attila), a mese meglepő fordulatot vesz. Bár Rékának nehéz elfogadnia, a lehetetlen már valósággá vált: működik az időutazás technikája, s egy titkos társaság segítségével hősnőnk rövidesen 1526 nyarán, Budán találja magát. 


Fazekas munkamódszeréhez híven előre, részletesen kidolgozta a történet alakjait, megtervezte az oldalakat, az egyes képkockák beállításait.

Még egy látszólag egyszerű beállításnál is, mint a fürdőkád-jelenet ügyel a perspektívákra, a térben való elhelyezésre
Az, hogy titkos kezek belenyúltak történelem menetébe beláthatatlan következményekkel járt – egy új, alternatív valóság irányába fordult a világ sora. Ebben a valóságban Európa ura a hajdani török harcokból győztesen kikerült Magyarország, a Turáni Magyar Államszövetség. A jövő azonban szörnyű titkokat, tragikus pusztulást rejt - ezt szeretné a három bátor időutazó – Réka, férje, s Réka egyetemi tanítványa, Ádám – megakadályozni, s hogy ez sikerüljön, poklokon kell keresztülhatolniuk. Hogy lesz-e a történetnek folytatása, még ugyancsak a jövő titka. Az utolsó kockán (ez a kép került a füzet borítójára is) a három hős, „a Mohács kommandó” tagjai felsorakoznak, s már készek az újabb küldetésre. A folytatás csak az olvasóktól függ...