2012. november 16., péntek

„Mögöttünk Moszkva” – Panfilov hősei magyar képregényen




Orosz barátaim nagy gondossággal tartják számon történelmük dicső eseményeit, s nem mulasztják el, hogy egy-egy, a rogyinát oltalmazó hőstett évfordulójának ne adózzanak tisztelettel, elismeréssel. November 16-án a Panfilov tábornok azon harcosainak emléke előtt hajtanak zászlót, akik a 1941 novemberében Volokalamszk térségében csakugyan nem mindennapi tettet vittek végbe. A 316. lövész hadosztály 28 katonája a németekkel folytatott elkeseredett harcban e napon - életének árán - 18 harckocsit megsemmisítve állított meg egy támadást. 
 

Ők voltak Panfilov emberei (Панфиловцы), akik posztumusz, együttesen részesültek a Szovjetunió Hőse kitüntetésben.  Bár 1948-ban kiderült, hogy végül is a csata után hatan közülük életben maradtak, az akkor már kialakult hőskultusz fenntartásának érdekében ezt a szovjet hatóságok titokban tartották. Azt meg kiváltképp, hogy az egyik túlélő Ivan Jesztafevics Dobrobabin később visszatért fatornyos és akkor már megszállás alatt álló ukrán városába, ahol szovjet hőshöz egyáltalán nem méltó módon a csatlakozott a németek helyi rendfenntartó erőihez, a Hilfspolizei-hoz…


A legenda születése a Krasznaja Szvezda újságíróinak, Vaszilij Korotyejevnek és Alekszandr Krivickijnek köszönhető, akik még 1941. novemberében két cikket szenteltek a „huszonnyolcak” önfeláldozó hősiességének. Krivickij – egy sebesült bajtárs, Ivan Naratov által a frontkórházban elmondottak alapján - az egység parancsnokának,  Vaszilij Klocskovnak utolsó, a Nagy Honvédő Háború jelképévé vált szavait is felidézte  «Россия велика, а отступать некуда — позади Москва» - „Oroszág nagy, ám visszavonulni nincs hova – mögöttünk Moszkva.” Mindez nyilván csak hadtörténeti vagy ruszisztikai érdekesség számba menne – ha nem lenne a történetnek képregényes vonzata. De persze - van.


Volokalamszk hőseit a Szovjetunióban versek, regények ünnepelték: legismertebbé Aleszandr Bek regényciklusa vált. A volokalamszki országút, a Volokalamszki napok és a Panfilov tábornok tartaléka természetesen magyarul is megjelent: a nyitó kötet még 1949-ben, a középső 1961-ben, a záró 1962-ben. 1961-ben a Volokalamszki napok-ból rögtön képregény-feldolgozás is született, mely a Lobogó 14-25. számaiban látott napvilágot. Kissfery digitális archívumában akadtam ennek nyomára is.


A forgatókönyvet természetesen Cs. Horváth Tibor írta – munkamódszeréhez híven az eredeti Bek-regényhez való maximális (szöveg)hűség jegyében. A rajzokat Korcsmáros Pál készítette: kifejezők, finom eleganciával igazodnak a téli hangulathoz és a hősies témához. „Eljön az az idő – mondja az utolsó kockán Panfilov hogy látni fogja a világ, hol a mi hadseregünk, hol a mi haditechnikánk!” Profetikus szavak – bár beteljesülésüket a tábornok már nem érhette meg: 1941. november 18-án maga is hősi halált halt a németekkel vívott harcban.